Zrzut ekranu 2014-04-28 o 20.18.03

Śniadanie na długi weekend – sałatka jajeczna

Leniwe, ciepłe majowe poranki sprzyjają długim śniadaniom. Prognozy (przynajmniej lokalne) dają nadzieję na takowe w trakcie długiego weekendu. W związku z tym, jutro musisz koniecznie zaopatrzyć się w rzodkiewki i powitać 1 maja sałatką jajeczną!
Uwaga! Zdjęcia nie „studyjne” tylko naturalne: modelem było nasze niedzielne śniadanie, a fotografem – Carewicz.

Składniki (na sycące śniadanie dla dwóch osób):

4 jaja z wolnego wybiegu
pęczek rzodkiewek
kubeczek śmietany kwaśnej (22 lub 30%)
opcjonalnie: szczypiorek/dymka
sól i pieprz do smaku

Zrzut ekranu 2014-04-28 o 20.14.25

Przygotowanie:

Rzodkiewki pokrój w plasterki (możesz wspomóc się tarką lub robotem kuchennym), posól – niech trochę puszczą wodę. W między czasieugotuj jajka – na półtwardo – 6 min od zagotowania wody. Schłodzone w zimnej wodzie jajka pokrój w kostkę. Całość zalej śmietaną i wymieszaj. Posól i popieprz do smaku. Możesz dodać posiekany szczypiorek lub dymkę. Podawaj w miseczkach i pałaszuj łyżeczką.

Zrzut ekranu 2014-04-28 o 20.14.43

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *