Kremowy kapuśniak!

Zaczynam się martwić, że być może obsesyjnie myślę o młodej kapuście… Za każdym razem, gdy wchodzę do warzywniaka moją uwagę przyciągają krągłe, jasnozielone główki, a podświadomość węszy woń koperku… Wyobrażam sobie te wszystkie kapusty duszone, surówki, tarty i zupy, które można by przygotować… I tak właśnie powstał kremowy kapuśniaczek, ugotowany (o zgrozo!) na wywarze z golonki.

cabbage soup

Składniki:

główka młodej kapusty
litr dowolnego wywaru (posiadałam akurat z gotowanej golonki,
ale może być z kury, wołowiny, jarzynowy – dowolnie)
dwie łyżki masła
kilka ziaren ziela angielskiego
sól i pieprz
pęczek koperku

kapusniak 03Przygotowanie:

Kapustę posiekaj – ja robię to za pomocą robota kuchennego, co zajmuje chwilkę i jest bezpieczne dla palców. Masło rozpuść w garnku, w którym będziesz gotować zupę. Wrzuć kapustę i lekko zblanszuj aż zmniejszy swoją objętość. Połowę kapusty odłóż, a do reszty w garnku dorzuć przyprawy i zalej bulionem. Gotuj do miękkości – ok. 20 min.

Kiedy kapusta jest już miękka, zmiksuj zupę na krem blenderem. Pozostałą zblanszowaną kapustę dorzuć do zupy i podgotuj przez 10-15 minut. Podawaj z posiekanym koperkiem. Jest doskonała na świeżo, ale mocy nabiera największej na drugi dzień.

kapusniak 01

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *