Pęczak vel pęcak

W ostatnią sobotę Spółdzielnia pojawiła się na Targach Dobrego Wnętrza w Krakowie dokarmiając wystawców i zwiedzających. Dziewczynom z Papier Kamień Nożyce serdecznie dziękuję za zaproszenie!

Poniżej natomiast, przepisy na dwie „sałatki” z kaszy pęczak (zwanej w Małopolsce pęcakiem), których można było spróbować na Targach. Obydwie opcje polecam na pikniki, jako dodatki do mięsa z grilla, albo jako samodzielne danie.barley 07

Pęczak z pieczoną pietruszką, orzechami i grapefruitem

Składniki:

250 g kaszy jęczmiennej pęczak
3-4 średnie korzenie pietruszki
1 czerwony grapefruit
100 g łuskanych orzechów włoskich
spora garść posiekanej świeżej mięty
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny

pół łyżeczki musztardy dijon
łyżka octu balsamicznego
2-3 łyżki oliwy z oliwekbarley 01

Przygotowanie:

Kaszę opłucz na sitku w zimnej wodzie. Zagotuj ok. 2 litry osolonej wody i wsyp opłukany pęczak do wrzątku. Gotuj ok 15 minut, sprawdź czy jest już miękki. Kaszę odcedź na sitko i obficie opłucz zimną wodą.

W międzyczasie zajmij się pietruszkami. Obierz je i pokrój na plasterki. Piekarnik nastaw na 180 stopni. Pokrojoną pietruszkę wrzuć do naczynia żaroodpornego, obficie skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym, lekko posól. Wstaw naczynie do piekarnika i piecz ok. 20 minut, co jakiś czas mieszając łyżką zawartość.

Obierz cząstki grapefruita z cienkiej, białej skórki. Przygotuj z musztardy, octu i oliwy sos wg przepisu, który znajduje się tutaj. Kiedy pietruszka jest gotowa wymieszaj ją dokładnie z kaszą, orzechami, grapefruitem, sosem i świeżą miętą. Sałatka najlepsza będzie po kilku godzinach w lodówce.

barley 05

 

Pęczak z botwinką (à la chłodnik):

Składniki:

250 g kaszy jęczmiennej pęczak
pęczek botwinki (wedle upodobania z dużymi, bądź małymi burakami)
pęczek rozdkiewek
dwa-trzy ogórki gruntowe
pęczek dymki ze szczypiorem
pęczek koperku
opcjonalnie: ser feta

pół łyżeczki musztardy dijon
łyżka octu balsamicznego
2-3 łyżki oliwy z oliwekbarley 03

Przygotowanie:

Kaszę ugotuj jak w poprzednim przepisie.

Botwinkę umyj, buraczki oskrob ze skórki jeśli tego wymagają. Pokrój buraki (najlepiej w kostkę), łodygi i liście. Zagotuj w garnku wodę i wrzuć botwinkę (buraki i liście) do wrzątku. Gotuj maksymalnie 5 minut (jeśli buraczki były małe wystarczy nawet 3 minuty). Odcedź na sitku i przelej zimną wodą.

Pokrój pozostałe warzywa: ogórki, rzodkiewki, dymkę i koperek.

Botwinkę i inne składniki wymieszaj z pęczakiem. Przygotuj z musztardy, octu i oliwy sos wg przepisu, który znajduje się tutaj. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się „przegryzły”. Możesz podać z pokruszonym na wierzchu serem feta.barley 06

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *