Tarty dwie!

Jedna z botwinką, szpinakiem i kozim serem. Na pełnoziarnistym cieście. Druga trochę może bardziej jesienna mimo aury: z gruszką, jabłkiem i boczkiem. I Lazurem. Pycha. Obie wystąpiły na Targach. Teraz możesz je samodzielnie zrobić w domu!

beet root tart Tarty najlepiej piec w piekarniku grzejącym od góry i dołu, bez termoobiegu. Blaszkę wsuń na drugi poziom od dołu.

Tarta pełnoziarnista z botwinką:

Składniki:

Przepis na pełnoziarnisty spód znajdziesz tutaj.

1 pęczek botwinki
1 pęczek szpinaku
2 jajka
szklanka śmietanki 30%
garść dowolnego startego sera „żółtego”
sól i pieprz
świeży ser kozi typu „rolada”

Przygotowanie:

Zagnieć ciasto wg przepisu i odłóż do lodówki lub zamrażalnika.

Botwinkę umyj, oskrob ze skórki i pokrój razem z łodygami i liśćmi. Buraczki pokrój w plasterki. Zagotuj osoloną wodę i wrzuć botwinkę do wrzątku. Gotuj przez ok. 5 min, odsącz na durszlaku i przelej zimną wodą. Umyj szpinak, pozbaw go grubych łodyg i porwij. Zagotuj wodę w czajniku i zalej nią szpinak – musisz go tylko lekko sparzyć.

Wyjmij z lodówki ciasto, rozwałkuj do formy na tartę i wstaw do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 10 minut. W tym czasie rozbij jajka ze śmietanką, masę posól i popieprz, dosyp starty ser. Szpinak i botwinkę porządnie odciśnij z wody – najlepiej zrobić to po prostu ręką.

Po 10 minutach wyjmij ciasto z piekarnika i rozłóż na nim równomiernie botwinke i szpinak. zalej masą jajeczno-śmietanową i wstaw ponownie do piekarnika na 25 minut. Kozią roladę pokrój na plastry. Po 25 minutach ułóż na tarcie, tak jak o widać na zdjęciu i wstaw całość do piekarnika na kolejne 15 minut.

beet root tart 03

Tarta z jabłkami, gruszkami, boczkiem i serem Lazur

Składniki:

szklanka mąki
jajko
pół kostki masła
łyżeczka oliwy z oliwek
szczypta soli

pół kwaśnego jabłka (najlepiej szara reneta)
dwie słodkie gruszki
osiem plastrów, dobrego wędzonego boczku
opakowanie sera Lazur (dowolnego)
dwie-trzy łyżeczki musztardy Dijon
2 jajka
szklanka śmietanki 30%
sól i pieprz

Przygotowanie:

Wsyp mąkę do miski. Wkrój miękkie masło, dodaj jako, szczyptę soli i oliwę. Wymieszaj lekko, a następnie całość przesyp na blat i zagnieć ciasto. Zawiń ciasto w folię spożywczą i odłóż do lodówki lub zamrażarki na ok. pół godziny.

Wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj, przełóż do formy na tartę i wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut

W tym czasie pół jabłka dwie gruszki obierz, wykrój gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Kiedy ciasto jest już podpieczone, wyjmij je z piekarnika, rozsmaruj na nim musztardę Dijon i posyp równomiernie owocami, polej masą ubitą z jajek i śmietanki (jak w poprzednim przepisie). Posól i popieprz odrobinę z wierzchu, wstaw na 25 minut do piekarnika. Po tym czasie wyciągnij tartę, połóż na wierzchu plastry boczku i posyp pokruszonym serem Lazur. Wstaw do piekarnika na kolejne 15 minut.

Smacznego :)

beet root tart 02

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *