Paleo gołąbki z jagnięciną (bez ryżu)

Oj, przerwa długa i nie mam nic na swoje usprawiedliwienie poza letnią niemocą i przygotowaniami do nowego, tajemniczego, kulinarnego projektu!
A tymczasem polecam paleo-gołąbki, czynione u mojej Mamusi, z jej pomocą i fotografowane na jej tarasie. Większość stron i książek traktujących o paleo pochodzi zza oceanu, więc pomysły w nich mogą się wydawać mało „swojskie”. Szukając bardziej polskich smaków, pomyślałam, że przecież można wyrzucić z gołąbków ryż i voila! Mój przepis nie przewiduje też nieśmiertelnego sosu pomidorowego, więc nadaje się świetnie na dietach nisko-węglowodanowych i od I fazy Atkinsa.
Z podanych składników wyszło ok. 10 sztuk.

Zawartość węglowodanów: ok. 3g netto
lamb stuffed cabbageSkładniki:
1 kg zmielonej jagnięciny, raczej tłustej (ja miałam
różne kawałki: trochę łopatki i trochę żeberek)
świeży rozmaryn
3 ząbki czosnku + 4 do duszenia
1 jajko (żółtko i białko oddzielnie)
1 łyżka mielonego lnu
1 nieduża kapusta włoska
kawałek solonej, wędzonej słoniny lub wędzonego boczku
sól, pieprz do smaku

lamb stuffed cabbage 01

Przygotowanie:

Zacznij od mięsa, które należy zmielić w maszynce lub posiekać w malakserze. Część rozmarynu i 3 ząbki czosnku posiekaj drobno (nie wyciskaj czosnku w maszynce – będzie lepszy, jeśli potraktujesz go nożem). Wymieszaj dokładnie z mięsem – posól i popieprz do smaku, odstaw do lodówki, żeby mięso się „przegryzło”.
Zajmij się kapustą: nastaw wodę do sparzenia liści w dużym garnku. I tutaj są dwie szkoły parzenie w całości lub pojedynczych liści. Za nauką mojej Mamy, zastosowałam tą drugą. Zdejmij kilka wierzchnich liści jeśli nie są zbyt ładne. Natnij liście u nasady, naokoło głąba i delikatnie oderwij od główki jeden po drugim tyle, ile potrzebujesz. Zetnij grube twarde części z liści i zanurzaj je po kolei w gotującej się wodzie na kilka minut, aż zmiękną. Sparzone liście odkładaj na durszlak, żeby trochę odciekły. Kiedy masz już odpowiednią ilość liści, możesz dokończyć sprawy z mięsem.
Dosyp łyżkę mielonego lnu i wrzuć żółtko – dokładnie wymieszaj (najlepiej ręką). Białko ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj w mięso.
Dno dużego garnka posmaruj jakimś tłuszczem lub wyłóż kawałkami słoniny, a następnie ułóż ze dwa, trzy liście kapusty. Zawiń po łyżce mięsnego farszu w liście kapusty i ułóż w garnku – dosyć ściśle. Do garnka włóż kilka gałązek rozmarynu, z grubsza pokrojone pozostałe ząbki czosnku i kilka kawałków słoniny, do całości dolej trochę gorącej wody. Duś na małym ogniu przez ok. 2 godziny.
Podawaj okraszone skwarkami z wędzonej, solonej słoniny lub boczku.

lamb stuffed cabbage 03

 

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *