Ratatuj z jajem

Przyznaję, że najbardziej lubię gotować, zaraz potem robić zdjęcia (tutaj z dystansem – ciągle się uczę!), a potem zazwyczaj już brakuje mi energii, żeby pisać :) I tak, zdobyte na Targu Pietruszkowym bajecznie kolorowe papryczki należą już do przeszłości, a wpis dopiero teraz…

IMG_7503
Ale do rzeczy: w lodówce zalegała dwukilogramowa cukinia (o niej jeszcze będzie w kategoriach zupnych), a na Targu pozyskano piękne kolorowe papryki słodkie i ostre oraz maleńkie patisony. Wszystko to, zostało przerobione na jędrne, świeże leczo/ratatouille z boczkiem i jajkiem w koszulce. Zniknęło błyskawicznie w ramach sobotniego lunchu :)
Od razu ostrzegam, że przepis będzie nieprecyzyjny: użyj po prostu tego, co masz pod ręką.
Przy okazji polecam zrobienie własnej mieszanki ziół prowansalskich ze świeżych produktów. Ja przygotowuję jej od razu więcej i po prostu mrożę. W tym celu zmieszaj posiekane: bazylię, tymianek, rozmaryn, oregano, miętę, szałwię, majeranek i cząber w mnięj więcej równych proporcjach.

IMG_7510 (1)

Przygotowanie:
ok. 300 g cukinii
ok. 300 g kolorowych papryk
ok. 100g dobrego wędzonego boczku
3 małe pomidory obrane ze skóry
ząbek czosnku
pół czerwonej cebuli
dwa małe patisony
1-2 łyżki stołowe świeżych lub mrożonych ziół prowansalskich
3 łyżki oliwy z oliwek lub klarowanego masła
sól i pieprz do smaku
po jednym jajku na osobę

Przygotowanie:
Nie obieraj żadnego z warzyw poza pomidorami. Wszystkie warzywa pokrój w mniej więcej tej samej długości paseczki. Czosnek posiekaj w plasterki. Przygotuj garnek i patelnię. Na patelni rozgrzej tłuszcz (oliwę lub masło klarowane) i podsmaż na ostrym ogniu warzywa z czosnkiem, aż staną się lekko szkliste. Radzę zrobić to oddzielnie dla papryki i cebuli, które będę potrzebować więcej czasu i oddzielnie dla cukinii i patisonów, które zmiękną prędzej. Przerzuć warzywa do garnka, posyp ziołami i odstaw na chwilę.
Teraz na patelni podsmaż boczek i przełóż do garnka z ratatujem/ratatują (?). Obrane pomidory pokrój w kostkę i również podduś na patelni. Na razie nie łącz produktów, podasz je oddzielnie, tak jak na zdjęciu.
Możesz włączyć mały ogień pod garnkiem z warzywami – nie przegotuj ich, chcemy, żeby były al dente! W międzyczasie przygotuj jajka w koszulkach. Każde jajko wbijaj najpierw do filiżanki lub małej miseczki. W płaskim garnku lub głębokiej patelni zagotuj osoloną wodę. Przykręć ogień tak, by woda nie bulgotała zbyt agresywnie i jakimś narzędziem (ja stosuję staroświecką ubijaczkę do piany) zamieszaj aż powstanie wir. Jajko wrzuć szybkim, zdecydowanym ruchem do środka wiru: białko powinno okręcić się wokół żółtka. Gotuj każde jajko oddzielnie przez ok. 3 minuty.
Teraz posól i popieprz warzywa, wymieszaj i zdejmij z ognia. Wykładaj na talerze, na wierzchu połóż jajko, obok duszone pomidory.

IMG_7492

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *