Poczuj miętę do cukinii!

Po dwukilogramowej cukinii pozostało tylko wspomnienie, ale sezon zupowy rozpoczęty, więc czas zbierać przepisy! Jak to u nas zwykle bywa, ta zupa powstała w sposób nieplanowany, z wykorzystaniem tego, co akurat znalazło się w lodówce po Targu Pietruszkowym. Do łagodnej, lekko miętowej zupy, proponujemy ognisty mus pomidorowy. Smacznego!

Zucchinni mint soup with spicy tomato mousseSkładniki (na 4 osoby):
0,5 kg nieobranej cukinii
1l bulionu warzywnego lub mięsnego
kilka gałązek mięty
ząbek czosnku
sok wyciśnięty z połowy cytryny
opcjonalnie: słodka śmietanka do smaku (30 lub 36%)
sól i pieprz do smaku
łyżka masła klarowanego lub oliwy
na mus pomidorowy:
3-4 pomidory (w zależności od wielkości)
kawałek ostrej papryczki
odrobina masła klarowanego
sól do smaku
Zucchinni mint soup with spicy tomato moussePrzygotowanie:

Pokrój cukinię w kostkę, czosnek posiekaj. W garnku podgrzej masło klarowane lub oliwę, wrzuć czosnek i cukinię, podduś chwilę na małym ogniu. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Dołóż miętę, posól i popieprz, zostaw na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.

Przygotuj mus: obierz pomidory, pokrój w drobną kostkę, ostrą papryczkę posiekaj. W małym garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć pomidory z papryczką, posól. Gotuj na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. „Zblenduj” mus i przetrzyj przez sitko z powrotem do garnka.

Teraz wróć do zupy: „zblenduj” ją, dodaj sok z cytryny i śmietankę, jeśli masz na nią ochotę.
Podawaj mus razem z zupą lub oddzielnie. Ja dodałam połówkę papryczki, więc mus był dosyć pikantny, w związku z tym zaproponowałam współbiesiadnikom, aby sami dostosowali ilość :)

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *