Dynia, jabłko, kurki…

A więc chwila paniki: błąd 404 przy próbie logowania na bloga. Pomyślałam, że to kara za przerwę w nadawaniu… A skoro udało się naprawić, to polecam zupę dyniową. Z dyni Hokkaido, która jest bardziej mączna, treściwa i ma obłędny wprost kolor i orzechowo-ziemisty smak. Do zupy dorzuciłam kwaśne jabłko i podsmażone kurki. Jesiennie.

pumpkin and apple soup with chanterelles

W wersji 100% paleo, zrezygnuj ze śmietany lub wymieszaj zupę z mlekiem kokosowym (pełnotłustym!).

Węglowodany netto na porcję: ok. 12g ze śmietaną lub ok. 13 g z mlekiem kokosowym

Składniki (na 4 porządne porcje):
ok. pół kg dyni hokkaido (w moim przypadku pół dyni)
1 duże winne jabłko (np. cortland)
litr bulionu wołowego lub warzywnego
sól i pieprz do smaku
łyżka masła klarowanego

garść kurek na porcję
ząbek czosnku
garść posiekanej natki pietruszki
łyżeczka masła klarowanego
opakowanie śmietany kwaśnej 30%
pumpkin and apple soup with chanterelles
Przygotowanie:

Dynię pokrój – nie musisz jej obierać, skórka Hokkaido mięknie pod wpływem obróbki termicznej. Obierz i pokrój jabłko. W garnku rozpuść masło klarowane i wrzuć dynię z jabłkiem, podduś chwilę. Po kilku minutach zalej bulionem i duś całość aż składniki będą miękkie. Ostudź trochę (koniecznie! Ja mam na pamiątkę blendowania na gorąco  bąble od oparzenia zupą dyniową…). Zmiksuj dokładnie na krem. Jeśli uważasz, że zupa jest za gęsta, dolej trochę wody. Posól i popieprz do smaku.

Kurki oczyść, większe sztuki pokrój drobniej. Czosnek pokrój na bardzo cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej masło klarowane, wrzuć czosnek i zeszklij (nie spal!). Dorzuć kurki i podsmaż lekko – niech będą al dente. Pod koniec dodaj natkę z pietruszki i posól.

Zupę podawaj z kleksem kwaśnej śmietany i kurkami z pietruszką. Ciesz się jesienią :)

 

Dynia na słodko i słono

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *