Figi zapiekane z kozim serem

Dziś nasza kuchnia proponuje szybką i wykwintną przystawkę :) Wprawdzie nasze figi zostały pożarte na niedzielne śniadanie, wyobrażam je sobie jako piękne entrée romantycznej kolacji przy świecach.

figs and goat cheese


Przepis jest jak najbardziej paleo, ale ze względu na miód i dużą zawartość cukru w figach, nie nadaje się dla diet niskowęgowodanowych czy Atkinsa.

Składniki:
2 figi
4 łyżeczki świeżego sera koziego
pół łyżki orzeszków piniowych
dwie łyżeczki miodu
szczypta chilli

Przygotowanie:

Figi opłucz i natnij na krzyż, ale nie rozcinając do końca. Orzeszki piniowe zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu i wymieszaj z kozim serem. Figi wypełnij mieszaniną koziego sera i pinii i ułóż na wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 5-8 minut (pod koniec możesz dodać minutę grilla od góry, żeby lekko zrumienić serek). Wyjmij figi, posyp chilli i polej miodem. Podawaj natychmiast!

Przepis pochodzi z magazynu francuskich blogerów Yummy!

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *