Brownie z cukinii (bez mąki)

Była przerwa w pisaniu, ale tak czasem jest, że są ważniejsze sprawy albo weny brak. W tym wypadku obydwie okoliczności zaszły równolegle. Szykują się wielkie zmiany. Wielkie! Ale tym czasem na zimne listopadowe podwieczorki proponuję zrobić niesamowicie czekoladowe ciasto z cukinią. Przy okazji super zdrowe: bez mąki i bez dodatku cukru (oprócz tego z czekolady).

brownie cukiniowe 02W ciastach pieczonych na samych mąkach orzechowych zawsze mi brakuje jakiejś „substancji”, spoistości, siekana cukinia załatwiła ten problem rewelacyjnie, nikt z degustujących nie wierzył, że je ciasto na warzywie :) Użyłam masła do pieczenia i bitej śmietany do podania, ale w wersji paleo można je zastąpić olejem kokosowym i ubitym mlekiem kokosowym.

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia
50g łuskanych orzechów laskowych
pół kostki masła + łyżka oleju kokosowego
(lub samo masło lub odpowiednia ilość samego oleju kokosowego)
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

opcjonalnie, jeśli wolisz słodsze ciasto możesz dodać
łyżkę miodu lub syropu klonowego
do podania: bita śmietana lub „bita śmietana” z mleka kokosowego
pestki granatu

brownie cukiniowe 01

Przygotowanie:

Orzechy laskowe posiekaj drobno w malakserze lub przemiel maszynką do mielenia, jeśli nie lubisz kiedy kawałki są wyczuwalne. Przesyp do miski. Cukinię obierz i pozbaw nasion jeśli są za duże, posiekaj w malakserze i wymieszaj z orzechami. Rozpuść tłuszcz i wlej do mieszanki, dodaj żółtka, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.

Rozpuść 1,5 tabliczki czekolady w kąpieli wodnej. W międzyczasie ubij pianę z białek. Dodaj czekoladę do „ciasta” i wymieszaj, a następnie delikatnie przełóż pianę i wymieszaj równie delikatnie. Pozostałe pół tabliczki posiekaj w dowolne kawałki i dołóż do masy.

Wyłóż spód formy papierem, a brzegi wysmaruj tłuszczem. Wylej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45 minut (grzejąc z góry i dołu).

Podawaj z bitą śmietaną lub ubitym mlekiem kokosowym i pestkami granatu.

 

One comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *