Operacja na otwartym sercu: gotowane karczochy

Dzięki facebookowej grupie wymieniającej ważne informacje na temat rynku spożywczego w Krakowie, weszłam w posiadanie 10 sporych karczochów prosto z pola. Wspominając studenckie czasy we Francji, postanowiłam po prostu ugotować  – najprościej, dla mnie najlepiej :)

karczochy

Do karczochów proponuję roztopione, lekko osolone masło lub klasyczny vinaigrette, taki jak w tym przepisie na sałatę.

karczochy

Składniki:

1 karczoch na osobę (minimum)
łyżeczka soli

masło lub
oliwa, musztarda dijon, ocet balsamiczny

karczochy

Przygotowanie:

Karczocha wkładamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy między 20 a 40 minut, w zależności od wielkości. Rozpuszczamy masło lub przygotowujemy vinaigrette. Z karczocha zjadamy miąższ z nasady liści, maczając je uprzednio w wybranym sosie. Na koniec czeka nas nagroda: pyszne, delikatne serce karczocha – delikates :)

2 comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *