Ciasto czekoladowe z crème anglaise

To ciasto czekoladowe nie jest mokrym, miękkim brownie. To raczej klasyczny, francuski, czekoladowy placek – dzięki zmniejszonej ilości cukru dosyć wytrawny. Najlepiej mi smakuje polany crème anglaise, który równoważy gorzki smak ciemnej czekolady aksamitną strukturą i słodyczą. Prosty, ale wyrafinowany deser dla wielbicieli niezbyt słodkich słodyczy :)

chocolate cake with creme anglaise

Przepis wg książki Ginette Mathiot „Je sais cuisinier”.

Składniki:

150g gorzkiej czekolady
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
70g masła
70g cukru (użyłam brązowego)
90g mąki

crème anglaise:

1l mleka
100g cukru
6 żółtek
laska wanilii

chocolate cake 09

chocolate cake 03

Przygotowanie:

Przygotuj crème anglaise według przepisu, który jest tutaj.

Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Połącz mąkę z cukrem. Kiedy masa czekoladowa jest gotowa wrzuć do niej żółtka jajek i porządnie wymieszaj. Masę dodawaj po trochu do mąki z cukrem miksując ciasto.

Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie połącz ją z ciastem. Piecz w okrągłej formie (22 cm), w temperaturze 160 stopni, między 40 a 50 minut (sprawdź drewnianym patyczkiem).

Podawaj ciasto polane crème anglaise.

chocolte cake with creme anglaise

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *